Боксови камери

В тази категория ще намерите информация за “нормалните” или “боксови” камери. Това са класическите камери за видеонаблюдение, които като правило се нуждаят от отделни обективи, за да работят.

На тези камери може да се монтира всякакъв обектив в зависимост от Вашите нужди – фиксиран (широкоъгълен или насочен), варифокален (обектив, който Ви позволява да променяте фокусното разстояние според вашите предпочитания), с ръчна или автоматична бленда. Съответно варифокалните обективи са по-скъпи от фиксираните, но Ви позволяват да изберете какво точно да гледа камерата на място – представете си го като оптично увеличение на фотоапарат – с минималната стойност на увеличението камерата става широкоъгълна, но дълбочината на кадъра се губи – няма да можете да различите детайли в задния план. При увеличение на оптичното увеличение можете да гледате в детайли конкретен обект – врата, машина и т.н., но не и общия план.

Фиксирана бленда означава, че блендата на камерата стои постоянно отворена на максималната си стойност, а експозицията на изображението се управлява от самата камера. Което означава, че камерата не може да се справи с прекалено ярки или прекалено тъмни обекти – съответно преекспонира или недоекспонира изображението. Ръчната бленда е подходяща за места с постоянна светлина – магазини, клубове и т.н., но не и за външен монтаж. Съответно обективите с автоматична бленда са малко по-скъпи, но се справят доста по-добре с динамиката на изображението.

Когато са предназначени за външен монтаж камерите се слагат в специални водоустойчиви кожуси с отопление и вентилация. В зависимост от предпочитанията на клиента може да се избере и кожух с инфрачервена подсветка за нощно виждане. Нашият опит обаче сочи, че в този случай е далеч по-добре да изберете специална инфрачервена камера – тя ще има далеч по-голям обсег на подсветката, ще бъде по-малка и ще бъде специално предвидена за тази цел.

Голямо значение при тези камери има и матрицата им. Колкото по-голяма и по-качествена е тя, толкова по-светочувствителна е камерата, предава по-реални цветове и толкова по-малко цветен шум при ниска осветеност генерира. Соул предлага на пазара камери с два вида матрици – Сони и Шарп. Като правило матриците на Сони са по-висококачествени и скъпи.

Друг определящ фактор за качеството на камерата е нейната хоризонтална резолюция. Тя се измерва в ТВ линии, като колкото по-висока е тя, толкова по-детайлна и чиста е картината. Най-просто казано, докато при камерата с ниска резолюция ще видите какво става, при камерата с висока резолюция ще видите и кой точно го прави.

Нашият опит сочи, че “боксовите” камери се употребяват най-често в места без влага и директна слънчева светлина (цехове, складове и т.н.), както и са едно чудесно решение за нощни клубове, билярдни зали и заведения със сравнително слаба светлина. Като правило тези камери съчетани с подходящ обектив са доста по-светочувствителни от другите видове камери и биха ви позволили да наблюдавате една сравнително реална картина.

Боксовите камери се употребяват също така за външен монтаж в комбинация с хубав обектив и кожух. Когато трябва да наблюдавате общ план или открито място това е единственият Ви избор. В тези случаи не можете да използвате инфрачервени камери, тъй като те са предназначение за наблюдение за конкретен обект – ако ги насочите към полето например няма да виждате нищо, защото няма какво да отрази лъча на инфрачервената подсветка.

Соул предлага голямо разнообразие от боксови камери и обективи за тях. Поддържаме в наличност всички класове камери – от най-евтините с ниска резолюция, до тези с 1/2″ матрица и много висока резолюция и светочувствителност. За повече информация относно цени и наличности, моля, обърнете се към нашия търговски отдел.