Видео платки

Съвременните алтернативи на едновремешните бавно записващи видеорекордери, са две: DVR (Дигитален Видео Рекордер) и обикновен компютър с подходяща видео платка. Видео платките представляват компютърни контролери, чиято задача е да обработят постъпващият видеосигнал, да го компресират и да го запишат върху компютърния харддиск съгласно предпочитанията на клиента.

Предимствата на компютрите пред DVR са следните:

1. Много по-голяма функционалност. Видеоплатките идват със собствен софтуер, който е изключително богат на функции. С подходящия софтуер можете не само да укажете точен график кога и как компютъра да записва, да го накарате да снима само при движение, но и да зададете различни стойности на контраста, яркостта и цветността на различните камери за различните часове на деня. Компютърните контролери като правило имат вградена интернет функционалност – позволяват мрежова връзка към компютъра от външен потребител, като по този начин Ви позволяват да наблюдавате камерите и да преглеждате записите си, независимо къде се намирате. Контролерите позволяват връзка с датчици на системи за сигурност, управление на управляеми (PTZ) камери, както и още много, много функции.

2. Система „Видеоконтрол”. Компютърът с видеоплатка ще Ви позволи да интегрирате видеонаблюдението със софтуера с продажби и да следите всички продажби в обекта Ви чрез камерите, както и да ги използвате, за да правите ревизии. За повече информация вижте брошурата, качена на сайта ни.

3. Цената. Когато става въпрос за повече камери, цените на DVR-ите нарастват главоломно. Ако сглобявате компютър обаче, вие преспокойно можете да се сдобиете с пълнофункционална система за запис – чисто нов компютър с голям харддиск + 16 канален контролер, за цена далеч под тази на 16 канален DVR със същите възможности. Ако все още мислите, че хубавите контролери струват над 1000 лв. – обадете ни се – ще ви разубедим 🙂

Контролерите за видеонаблюдение се делят на няколко вида. Първата и основна разлика е, дали контролера използва процесора на компютъра за изчисления (софтуерен контролер) или има собствен специализиран процесор, който да обработва данните (хардуерен контролер). Докато софтуерните са достатъчни за сравнително малки системи или за големи системи без тежки изисквания за броя на кадрите в секунда записвани на харддиска, хардуерните са задължителни за системи, обработващи образа от много камери в реално време. Нашите тестове показват, че дори при сравнително слаб компютър обработващ 30 камери в реално време посредством хардуерни платки, натоварването на централния процесор се движи между 0 и 5%. Освен това хардуерните платки използват доста по-добри алгоритми за обработка и запис на изображението, като с това осигуряват много по-чиста и детайлна картина – с други думи това може да се окаже решаващо дали ще разпознаете кой влиза в дома ви или ще видите просто пикселизиран силует.

Втората разлика между контролерите е колко камери могат да се закачат за тях. Стандартно контролерите се делят на 4, 8 и 16 канални, като при нужда от повече камери можете да направите комбинация между няколко платки в един компютър. Максималният брой камери, които могат да се наблюдават в реално време от един компютър посредством софтуерни платки е 16, а посредством хардуерните – 64.

Третата основна разлика между контролерите е броя на кадрите в секунда, които могат да записват на харддиска. За да гледате една камера в реално време без никакво насичане, Вие се нуждаете от 25 кадъра на камера. Тоест ако предположим, че си купите контролер позволяващ 100 кадъра в секунда скорост на запис и закачите 8 камери на него, ще получите 12 кадъра на камера в секунда – сравнително плавна картина и напълно достатъчна за всичко, освен за проследяване на бързо движение.

За повече информация относно цени и наличности, моля, обърнете се към търговския ни отдел.